Nieuwe RVR Coördinator

Na jarenlange inzet door Roeland van Caspel van de Zandvoortse reddingsbrigade heb ik begin van dit jaar het stokje van hem overgenomen. Graag wil ik Roeland langs deze weg nogmaals bedanken voor zijn jaren van tomeloze inzet voor deze RVR!

Hoog tijd om mij ook hier eens even netjes voor te stellen:

Wie ben ik?

Ik ben Jasper Abelman, geboren op 15 juni 1977 in Haarlem. Ik woon samen met mijn lieve vriendin Leontien Bouwman in Haarlem zuid. Met haar heb ik twee heerlijke kinderen, dochter Esmée en zoon Freek.

Hoe ben ik bij de reddingsbrigade gekomen?

Als kleine jongen ben ik op zwemles gegaan bij NVA-HHC. Toen zaten ze nog in Stoopsbad in Overveen. Later verhuisde deze vereniging naar De Planeet in Haarlem Noord. Bij deze vereniging was toen ook al de huidige voorzitter van de Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade (VBR) actief. Ook zijn Broer Fred Cloeck en zijn kinderen Sabrina en Remco waren daar mijn vaste maatjes bij de waterpolo en het wedstrijdzwemmen. Dat wedstrijdzwemmen had ik op een gegeven moment wel gezien. Daar zat je dan bijna de hele zondag in het zwembad met het mooie weer terwijl anderen naar het strand gingen. Remco en Sabrina gingen dan altijd naar het strand en dus was ik snel overgehaald om mee te gaan naar de reddingspost aan het Bloemendaalse strand. Daar gingen we dan heerlijk samen patrouille varen op zee met één van de boten. Toen ik 15 was ben ik ook echt lid geworden.

Doorgegroeid

Nadat ik eerste enkele jaren als ploeglid had mee gedraaid mocht ik op het dienstrooster. Vooral het organisatorische gedeelte trok mij altijd al enorm. Zo rond mijn 18e ben ik Postcommandant geworden. En toen ik halverwege mijn twintiger jaren was heb ik het zelfs tot Algemeen Strandwacht Commandant geschopt en heb ik nu eenmaal in de vier weken de algehele leiding en verantwoordelijkheid over het Bloemendaalse strand en de aangrenzende zee. Op die manier zag ik dat er weinig tot geen vaste bandbreedte was waarin een reddingsbrigade actief was. De RVR was toen nog niet opgericht namelijk. Ik had toen al wat plannen om inzetvoorstellen te maken en nog wat andere interne beleidsmatige documenten met bijbehorende processen in te richten. Dit deed ik met als achtergrond dat ik werkzaam ben als Auditor / Inspecteur voor het Nationaal Centrum voor Preventie (NCP). Nu is dat overgenomen door Kiwa en werk ik in dezelfde functie bij de unit Fire Safety & Security in Nieuwegein. Hoe kon ik weten op dat moment dat het opstellen van die documenten een belangrijke stap zouden zijn bij de afhandeling van de zwartste dag binnen de reddingsbrigade van Bloemendaal. Gelukkig konden wij op basis van deze documenten aantoonbaar maken dat wij zorgvuldig hadden gehandeld en dat wij al het mogelijke hadden gedaan om de risico’s tot een minimum te beperken. Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als we het dan alleen maar moesten hebben van onze naam en faam. Dit is in de regio ook opgepikt en de inzetvoorstellen zo als die er nu zijn worden bij meerdere reddingsbrigades langs de Nederlandse kust gebruikt.

Wie schrijft die blijft

Vanaf het begin dat ik bij de reddingsbrigade zat heeft de registratie van hulpverleningen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Eerst op een eigen werkblad. Later op een uniform hulpverleningsverslag zoals dat door alle reddingsbrigades in Nederland werd gebruikt. Dit is de opmaat geworden naar een landelijk digitaal reddingsbrigade hulpverlenings registratiesysteem (RHR) geworden. Bij de Bloemendaalse Reddingsbrigade had Remco een handig registratie systeem gebouwd. Ik werkte daar dus al langere tijd mee. Vooral tijdens de begin jaren van de drukke strandfeesten in Bloemendaal heb ik daar menig hulpverlening snel achter elkaar in moeten zetten. Het digitaal registreren was mij dus niet vreemd. Om dus de stap te maken naar een landelijke werkgroep van Reddingsbrigade Nederland was voor mij dus een stap waar ik niet lang over na heb hoeven denken. Samen met Marjolein Veenstra heb ik daarvoor heel wat kilometers door het land heen gemaakt. Er is een mooi systeem uitgekomen waar nu steeds meer reddingsbrigades mee gaan werken. De ontwikkelingen binnen RHR staan niet stil. Samen met de andere werkgroep leden zijn we druk om dit systeem verder te uit te bouwen.

De stap naar RVR Coördinator

Toen Roeland aangaf te willen gaan stoppen als RVR coördinator ben ik daar door Koen voor benaderd. Na een inspraak periode voor de andere reddingsbrigades en met de steun van mijn lieve vriendin heb ik uiteindelijk deze taak geaccepteerd. We zijn nu bijna een jaar verder en ik denk dat er nog veel groeipotentie zit in de RVR Kennemerland. Met name op het gebied van uniforme samenwerking en het leveren van een meetbaar kwalitatief product denk ik dat we nog veel kunnen ontwikkelen. Roeland heeft keihard samen met Koen en Ed gewerkt om te komen waar we nu staan. Nu is aan mij de taak om op dat fundament verder te bouwen. Gelukkig kan ik daarbij rekenen om de steun en samenwerking van Koen en Ed! Daar ben ik erg dankbaar voor want ik ben ook van mening dat dit bijna een full time baan kan zijn anders. Nu is het prima behapbaar om in mijn vrijetijd daar aardig wat uren in te stoppen. We gaan dus de aankomende jaren proberen de reddingsbrigades binnen RVR Kennemerland en naar een nog hoger uniform niveau te krijgen waarbij samenwerking met de andere hulpdiensten een belangrijk onderdeel is.

 

Jasper Abelman

 

 

Tags: , , , , ,

(comments disabled)